1st EIC Yellow Report Workshop at Temple University

Report of Contributions

Welcome

Contribution ID: 1 Type: not specified

Welcome

Thursday, 19 March 2020 08:30 (10 minutes)

Presenters: METZ, Andreas (Temple University); SURROW, Bernd (Temple University)

Session Classification: EIC Project Status - Part 1

Contribution ID: 2 Type: not specified

Statement by ALD's BNL and JLab

Thursday, 19 March 2020 08:40 (10 minutes)

Presenters: MUELLER, Berndt (BNL); MCKEOWN, Bob (JLab)

Session Classification: EIC Project Status - Part 1

Contribution ID: 3 Type: not specified

EIC project overview

Thursday, 19 March 2020 08:50 (30 minutes)

Presenter: YECK, James (University of Wisconsin-Madison and Brookhaven National Laboratory)

Session Classification: EIC Project Status - Part 1

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

Machine design status and plans

Thursday, 19 March 2020 09:45 (30 minutes)

Presenter: WILLEKE, Ferdinand (BNL)

Session Classification: EIC Project Status - Part 1

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

IR design status and plans

Presenter: WITTE, Holger (BNL)

Session Classification: EIC Project Status - Part 1

Contribution ID: 6 Type: **not specified**

IR design status and plans

Thursday, 19 March 2020 11:00 (30 minutes)

Presenter: WITTE, Holger (BNL)

Session Classification: EIC Project Status - Part 2

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

YR goals and plans

Thursday, 19 March 2020 11:45 (15 minutes)

Presenters: ENT, Rolf (Jefferson Lab); ULLRICH, Thomas (BNL)

Session Classification: EIC Project Status - Part 2

Contribution ID: 8 Type: not specified

Software WG Overview

Thursday, 19 March 2020 12:15 (30 minutes)

Presenter: DIEFENTHALER, Markus (Jefferson Lab)

Session Classification: EIC Project Status - Part 2

Contribution ID: 9 Type: not specified

EIC project overview - Discussion / Questions

Thursday, 19 March 2020 09:20 (25 minutes)

Session Classification: EIC Project Status - Part 1

Contribution ID: 10 Type: not specified

Machine design status and plans - Discussion / Questions

Thursday, 19 March 2020 10:15 (25 minutes)

Session Classification: EIC Project Status - Part 1

Contribution ID: 11 Type: not specified

IR design status and plans - Discussion / Questions

Thursday, 19 March 2020 11:30 (15 minutes)

Session Classification: EIC Project Status - Part 2

Contribution ID: 12 Type: not specified

YR goals and plans - Discussion / Questions

Thursday, 19 March 2020 12:00 (15 minutes)

Session Classification: EIC Project Status - Part 2

Contribution ID: 13 Type: not specified

Software WG Overview - Discussion / Questions

Thursday, 19 March 2020 12:45 (15 minutes)

Session Classification: EIC Project Status - Part 2

Contribution ID: 14 Type: not specified

Inclusive reactions WG

Thursday, 19 March 2020 14:00 (10 minutes)

Presenters: SCHMOOKLER, Barak (Stony Brook University); FATEMI, Renee (University of Ken-

tucky); SATO, nobuo (Jefferson Lab)

Session Classification: Physics WG

Contribution ID: 15 Type: not specified

Semi-inclusive Reactions WG

Thursday, 19 March 2020 14:20 (10 minutes)

Presenters: VOSSEN, Anselm (Duke University); XIAO, Bowen (Central China Normal University); STEVENS, Justin (William & Mary); SEIDL, Ralf (RIKEN); ALEXEY, Vladimirov (Regensburg University)

Session Classification: Physics WG

Contribution ID: 16 Type: not specified

Jets, Heavy Quarks WG

Thursday, 19 March 2020 14:40 (10 minutes)

Presenters: PAGE, Brian (Brookhaven National Laboratory); SICHTERMANN, Ernst (Lawrence Berkeley National Laboratory); PETRIELLO, Frank (Northwestern University); VITEV, Ivan (LANL); CUNQUEIRO, Leticia (ORNL)

Session Classification: Physics WG

Contribution ID: 18 Type: not specified

Exclusive Reactions WG

Thursday, 19 March 2020 15:00 (10 minutes)

Presenters: PASQUINI, Barbara (University of Pavia and INFN, Pavia); SOKHAN, Daria; DUPRE, Raphael (IPN Orsay); FAZIO, Salvatore (Brookhaven National Laboratory); LAPPI, Tuomas (University of Jyvaskyla)

Session Classification: Physics WG

Contribution ID: 19 Type: not specified

Diffractive Reactions & Tagging WG

Thursday, 19 March 2020 15:20 (10 minutes)

Presenters: STASTO, Anna (Penn State University); HIGINBOTHAM, Douglas (Jefferson Lab); HEN,

Or (MIT); KLEIN, Spencer (LBNL); COSYN, Wim (FIU)

Session Classification: Physics WG

Discussion

Contribution ID: 20 Type: not specified

Discussion

Thursday, 19 March 2020 15:40 (20 minutes)

Session Classification: Physics WG

Contribution ID: 21 Type: not specified

Inclusive reactions WG summary

Saturday, 21 March 2020 08:30 (10 minutes)

Presenters: SCHMOOKLER, Barak (Stony Brook University); FATEMI, Renee (University of Ken-

tucky); SATO, nobuo (Jefferson Lab)

Session Classification: Working Group Summaries

Contribution ID: 22 Type: not specified

Semi-inclusive Reactions WG summary

Saturday, 21 March 2020 08:45 (10 minutes)

Presenters: VOSSEN, Anselm (Duke University); XIAO, Bowen (Central China Normal University); STEVENS, Justin (William & Mary); SEIDL, Ralf (RIKEN); ALEXEY, Vladimirov (Regensburg University)

Session Classification: Working Group Summaries

Contribution ID: 23 Type: not specified

Jets, Heavy Quarks WG summary

Saturday, 21 March 2020 09:00 (10 minutes)

Presenters: PAGE, Brian (Brookhaven National Laboratory); SICHTERMANN, Ernst (Lawrence Berkeley National Laboratory); PETRIELLO, Frank (Northwestern University); VITEV, Ivan (LANL); CUNQUEIRO, Leticia (ORNL)

Session Classification: Working Group Summaries

Contribution ID: 24 Type: not specified

Exclusive Reactions WG summary

Saturday, 21 March 2020 09:15 (10 minutes)

Presenters: PASQUINI, Barbara (University of Pavia and INFN, Pavia); SOKHAN, Daria; DUPRE, Raphael (IPN Orsay); FAZIO, Salvatore (Brookhaven National Laboratory); LAPPI, Tuomas (University of Jyvaskyla)

Session Classification: Working Group Summaries

Contribution ID: 25 Type: not specified

Diffractive Reactions & Tagging WG summary

Saturday, 21 March 2020 09:30 (10 minutes)

Presenters: STASTO, Anna (Penn State University); HIGINBOTHAM, Douglas (Jefferson Lab); HEN,

Or (MIT); KLEIN, Spencer (LBNL); COSYN, Wim (FIU)

Session Classification: Working Group Summaries

Contribution ID: 26 Type: not specified

Tracking WG summary

Saturday, 21 March 2020 09:45 (10 minutes)

Presenters: MASTROSERIO, Annalisa (Università degli Studi di Foggia and INFN); GNANVO, Kondo

(University of Virginia); GREINER, Leo (LBNL)

Session Classification: Working Group Summaries

Contribution ID: 27 Type: not specified

Software - Questions / Discussion

Saturday, 21 March 2020 11:30 (1 hour)

Session Classification: Software Discussion / International engagement Discussion

Contribution ID: 28 Type: not specified

International engagement - Discussion

Saturday, 21 March 2020 12:30 (1 hour)

Session Classification: Software Discussion / International engagement Discussion

Contribution ID: 29 Type: not specified

Summary of available DVCS and GPDs impact studies in e+p at EIC

Thursday, 19 March 2020 16:30 (20 minutes)

Presenter: FAZIO, Salvatore (Brookhaven National Laboratory)

Session Classification: Physics WG Exclusive

Contribution ID: 30 Type: not specified

DVCS and pi0 study

Thursday, 19 March 2020 16:50 (20 minutes)

Presenter: GIROD, Francois-Xavier (JLab)

Session Classification: Physics WG Exclusive

Contribution ID: 31 Type: not specified

TCS with PARTONS

Friday, 20 March 2020 09:30 (20 minutes)

Presenter: WAGNER, Jakub (National Centre for Nuclear Research)

Session Classification: Physics WG Exclusive

Contribution ID: 32 Type: not specified

Common discussion: "what we have & what's next?"

Thursday, 19 March 2020 17:30 (30 minutes)

Session Classification: Physics WG Exclusive

Contribution ID: 33 Type: not specified

Summary of available studies on VMP in e+p collisions at EIC

Friday, 20 March 2020 08:30 (20 minutes)

Presenter: JOOSTEN, Sylvester (Argonne National Laboratory)

Session Classification: Physics WG Exclusive

Contribution ID: 34 Type: **not specified**

Summary of studies and challenges for VMP in e+A collisions at EIC

Friday, 20 March 2020 08:50 (20 minutes)

Presenter: ULLRICH, Thomas (BNL)

Session Classification: Physics WG Exclusive

Contribution ID: 35 Type: not specified

Exclusive di-jet production as an access gluon Wigner fcn.

Friday, 20 March 2020 09:10 (20 minutes)

Presenter: MANTYSAARI, Heikki

Session Classification: Physics WG Exclusive

Contribution ID: 36 Type: not specified

Common discussion: "what we have & what's next?"

Friday, 20 March 2020 09:50 (40 minutes)

Session Classification: Physics WG Exclusive

Contribution ID: 37 Type: not specified

Accessing the transverse force in a nucleon

Friday, 20 March 2020 11:00 (20 minutes)

Presenter: BURKARDT, Matthias (New Mexico State U.)

Session Classification: Physics WG Exclusive

Contribution ID: 38 Type: not specified

Common discussion chaired by Christian Weiss

Friday, 20 March 2020 11:40 (1h 20m)

What is the needed kinematic reach (in x and Q2)? What is the lowest c.o.m. energy we need to reach?

Presenter: WEISS, Christian (Jefferson Lab)

Session Classification: Physics WG Exclusive

Contribution ID: 39 Type: not specified

Separating Coherent and Incoherent Interactions

Friday, 20 March 2020 14:00 (5 minutes)

Presenter: KLEIN, Spencer (LBNL)

Session Classification: Exclusive/Diffractive - Tagging/DWG

Contribution ID: 40 Type: not specified

Coherent DVCS with light nuclei

Friday, 20 March 2020 14:10 (5 minutes)

Presenters: STASTO, Anna (Penn State University); PASQUINI, Barbara (University of Pavia and INFN, Pavia); SOKHAN, Daria; HIGINBOTHAM, Douglas (Jefferson Lab); HEN, Or (MIT); DUPRE, Raphael (IPN Orsay); FAZIO, Salvatore (Brookhaven National Laboratory); KLEIN, Spencer (LBNL); LAPPI, Tuomas (University of Jyvaskyla)

Session Classification: Exclusive/Diffractive - Tagging/DWG

Contribution ID: 41 Type: not specified

Effect of beam smearing on tagging/Accessible t-range

Friday, 20 March 2020 14:20 (5 minutes)

Presenter: WEISS, Christian (Jefferson Lab)

Session Classification: Exclusive/Diffractive - Tagging/DWG

Contribution ID: 42 Type: not specified

Requirements on tracking from VMP in e+A

Friday, 20 March 2020 14:30 (5 minutes)

Session Classification: Exclusive/Diffractive - Tagging/DWG

Contribution ID: 43 Type: not specified

Current simulation results with IR + detectors

Friday, 20 March 2020 14:50 (30 minutes)

Presenter: JENTSCH, Alexander (Brookhaven National Lab)

Session Classification: Exclusive/Diffractive - Tagging/DWG

Discussion

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

Discussion

Friday, 20 March 2020 15:20 (10 minutes)

Session Classification: Exclusive/Diffractive - Tagging/DWG

Contribution ID: 45 Type: **not specified**

PWG/DWG common questions

Friday, 20 March 2020 16:00 (1 hour)

- 1.- Common set of energies, beam species, luminosities, and polarization
- 2.- What physics processes drive each detector component the most, and what are these requirements?
- 3.- Considerations/constraints from the detector design side that must be included into baseline physics simulations
- 4.- How do we organize the various steps of the work that require interactions and feedback between PWG and DWG ?

Session Classification: Joint PWG/DWG Session - Detector Complementarity Discussion

Contribution ID: 46 Type: not specified

Detector complementarity discussion

Friday, 20 March 2020 17:00 (1h 30m)

Presenter: ASCHENAUER, E. C. (BNL)

Session Classification: Joint PWG/DWG Session - Detector Complementarity Discussion

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

N -> N* transition GPDs

Friday, 20 March 2020 11:20 (20 minutes)

Presenter: TANDOGAN, Asli (Bochum U.)

Session Classification: Physics WG Exclusive

Contribution ID: 48 Type: not specified

Silicon Sensors for Forward Tracking

Thursday, 19 March 2020 14:00 (30 minutes)

Presenter: LI, Xuan (Los Alamos National Lab)

Session Classification: Detector WG Far Forward Detector + Ancillary detectors / Polarime-

try / Luminosity

Contribution ID: 49 Type: not specified

Sensors for Roman Pots - eRD24

Thursday, 19 March 2020 14:30 (30 minutes)

Presenter: TRICOLI, Alessandro (Brookhaven National Lab)

Session Classification: Detector WG Far Forward Detector + Ancillary detectors / Polarime-

try / Luminosity

Contribution ID: 50 Type: not specified

Zero Degree Calorimetry

Thursday, 19 March 2020 15:00 (30 minutes)

Presenter: GOTO, Yuji (RIKEN)

Session Classification: Detector WG Far Forward Detector + Ancillary detectors / Polarime-

try / Luminosity

Contribution ID: 51 Type: not specified

Open Discussion

Thursday, 19 March 2020 15:30 (30 minutes)

Presenter: JENTSCH, Alexander (Brookhaven National Lab)

Session Classification: Detector WG Far Forward Detector + Ancillary detectors / Polarime-

try / Luminosity

Introduction

Contribution ID: 52 Type: not specified

Introduction

Friday, 20 March 2020 08:30 (30 minutes)

Presenters: CELENTANO, Andrea (INFN-Genova); NEYRET, Damien (CEA Saclay IRFU/DPhN)

Session Classification: Detector WG Electronics/DAQ

Contribution ID: 53 Type: not specified

Overview of eR&D23 activities

Friday, 20 March 2020 09:00 (30 minutes)

Presenter: BATTAGLIERI, Marco (Jefferson Lab)

Session Classification: Detector WG Electronics/DAQ

Discussion

Contribution ID: 54 Type: not specified

Discussion

Friday, 20 March 2020 09:30 (15 minutes)

Session Classification: Detector WG Electronics/DAQ

Contribution ID: 55 Type: not specified

EIC data rates and noise estimates for a streaming readout system

Friday, 20 March 2020 09:45 (30 minutes)

Presenter: Dr HUANG, Jin (Brookhaven National Lab)

Session Classification: Detector WG Electronics/DAQ

Discussion

Contribution ID: 56 Type: not specified

Discussion

Friday, 20 March 2020 10:15 (15 minutes)

Session Classification: Detector WG Electronics/DAQ

Contribution ID: 57 Type: **not specified**

Meson structure functions - (forward) detector requirements

Friday, 20 March 2020 14:40 (5 minutes)

Presenter: HORN, Tanja (Cath)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \textbf{Exclusive/Diffractive - Tagging/DWG}$

Introduction

Contribution ID: 58 Type: not specified

Introduction

Thursday, 19 March 2020 14:00 (10 minutes)

Presenters: HEMMICK, Thomas (Stony Brook University); ROSSI, Patrizia (Jefferson Lab)

Session Classification: Detector WG PID

Contribution ID: 59 Type: not specified

High-Resolution ps TOF for PID at the EIC

Thursday, 19 March 2020 14:10 (20 minutes)

Presenter: Dr CHIU, Mickey (Brookhaven National Lab)

Session Classification: Detector WG PID

Contribution ID: **60** Type: **not specified**

Evaluation of small photo-sensors in high magnetic fields for EIC PID

Thursday, 19 March 2020 15:05 (15 minutes)

Presenter: ILIEVA, Yordanka (University of South Carolina)

Session Classification: Detector WG PID

Contribution ID: 61 Type: not specified

Development of MCP-PMT/LAPPD and exploring their application for particle identification

Thursday, 19 March 2020 14:30 (15 minutes)

Presenter: XIE, Junqi (ANL)

Session Classification: Detector WG PID

Contribution ID: 62 Type: not specified

A LGAD-based Time-of-Flight System for EIC - leveraging experience from the HL-LHC upgrade

Thursday, 19 March 2020 14:45 (20 minutes)

Presenter: LI, Wei (Rice University)

Session Classification: Detector WG PID

Contribution ID: 63 Type: not specified

Dual Ring Imaging Cherenkov status

Thursday, 19 March 2020 15:20 (20 minutes)

Presenters: CISBANI, Evaristo (Italian National Institute of Heath and Italian Institute of Nuclear

Physics); CONTALBRIGO, Marco (INFN Ferrara)

Session Classification: Detector WG PID

Contribution ID: 64 Type: not specified

The high-performance DIRC detector for the Electron Ion Collider detector

Thursday, 19 March 2020 15:40 (20 minutes)

Presenter: KALICY, Grzegorz (ODU)

Session Classification: Detector WG PID

Contribution ID: 65 Type: not specified

mRICH for EIC - past, present and future

Thursday, 19 March 2020 16:30 (20 minutes)

Presenter: HE, Xiaochun (Georgia State University)

Session Classification: Detector WG PID

Contribution ID: 66 Type: not specified

Quintuple-GEM Based RICH Detector for EIC

Thursday, 19 March 2020 16:50 (20 minutes)

Presenter: GARG, Prakhar (Stony Brook University)

Session Classification: Detector WG PID

Contribution ID: 67 Type: not specified

High Momentum PID at EIC (in 10 years from now)

Thursday, 19 March 2020 17:10 (20 minutes)

Presenter: DALLA TORRE, Silvia (INFN, Trieste)

Session Classification: Detector WG PID

Contribution ID: 68 Type: not specified

General discussion on the working plan and deliverables for the Pavia workshop

Thursday, 19 March 2020 17:30 (30 minutes)

Session Classification: Detector WG PID

Contribution ID: 69 Type: not specified

Plan and Workflow

Friday, 20 March 2020 08:30 (5 minutes)

Presenter: FATEMI, Renee (University of Kentucky)

Session Classification: Physics WG Inclusive

Contribution ID: 70 Type: not specified

Nuclear shadowing in DIS for future electron-ion colliders

Friday, 20 March 2020 08:35 (15 minutes)

Presenter: KRELINA, Michal (FNSPE Czech Technical University in Prague)

Session Classification: Physics WG Inclusive

Contribution ID: 71 Type: not specified

EIC impact on unpolarized PDFs: a preliminary study

Friday, 20 March 2020 08:50 (15 minutes)

Presenter: ACCARDI, Alberto (Hampton U. and Jefferson Lab)

Session Classification: Physics WG Inclusive

Wish List

Contribution ID: 72 Type: not specified

Wish List

Friday, 20 March 2020 09:05 (15 minutes)

Presenter: OLNESS, Fredrick (SMU)

Session Classification: Physics WG Inclusive

Contribution ID: 73 Type: not specified

Constraining the unpolarized proton PDFs at EIC through inclusive measurements

Friday, 20 March 2020 09:20 (15 minutes)

Presenter: CHU, Xiaoxuan (BNL)

Session Classification: Physics WG Inclusive

Contribution ID: 74 Type: **not specified**

Kinematic reconstruction methods

Friday, 20 March 2020 09:35 (15 minutes)

Presenter: SURROW, Bernd (Temple University)Session Classification: Physics WG Inclusive

Contribution ID: 75 Type: not specified

Charm production in CCDIS at EIC

Friday, 20 March 2020 09:50 (15 minutes)

Presenter: NAM, Jae (Temple University)

Session Classification: Physics WG Inclusive

Contribution ID: 76 Type: not specified

Vertex Level Events

Friday, 20 March 2020 11:00 (30 minutes)

Presenter: SATO, nobuo (Jefferson Lab)

Session Classification: Physics WG Inclusive

Contribution ID: 77 Type: **not specified**

Detector Level Events

Friday, 20 March 2020 11:30 (30 minutes)

Presenter: SCHMOOKLER, Barak (Stony Brook University)

Session Classification: Physics WG Inclusive

Contribution ID: 78 Type: not specified

Reconstruction

Friday, 20 March 2020 12:00 (30 minutes)

Presenter: FATEMI, Renee (University of Kentucky)

Session Classification: Physics WG Inclusive

Contribution ID: 79 Type: not specified

Introduction to YR-Tracking WG and activities

Thursday, 19 March 2020 14:00 (15 minutes)

Presenter: GNANVO, Kondo (University of Virginia)

Session Classification: Detector WG Tracking

Contribution ID: 80 Type: not specified

Survey of Silicon Detector Technologies

Thursday, 19 March 2020 14:15 (15 minutes)

Presenter: GONELLA, Laura

Session Classification: Detector WG Tracking

Contribution ID: 81 Type: not specified

ITS3 Technology

Thursday, 19 March 2020 14:30 (15 minutes)

Presenter: GREINER, Leo (LBNL)

Session Classification: Detector WG Tracking

Contribution ID: 82 Type: not specified

Survey of Gaseous Detector Technologies

Thursday, 19 March 2020 14:45 (10 minutes)

Presenter: GNANVO, Kondo (University of Virginia)

Session Classification: Detector WG Tracking

Contribution ID: 83 Type: not specified

Report on eRD6 and eRD22 activities

Thursday, 19 March 2020 14:55 (20 minutes)

Presenter: POSIK, Matt (Temple University)

Session Classification: Detector WG Tracking

Contribution ID: 84 Type: not specified

Cylindrical Micromegas for the Central Tracking

Thursday, 19 March 2020 15:15 (10 minutes)

Presenter: BOSSU, Francesco (CEA-Saclay)

Session Classification: Detector WG Tracking

Contribution ID: 85 Type: not specified

Drift Chambers and Straw Tubes for Central Tracking

Thursday, 19 March 2020 15:25 (20 minutes)

Presenter: GRANCAGNOLO, Franco

Session Classification: Detector WG Tracking

Contribution ID: 86 Type: not specified

sTGCs for the End Cap Tracking

Thursday, 19 March 2020 15:45 (15 minutes)

Presenter: BRANDENBURG, Daniel (Brookhaven National Laboratory)

Session Classification: Detector WG Tracking

Contribution ID: 87 Type: not specified

Introduction to YR-Tracking WG Simulation

Thursday, 19 March 2020 16:30 (15 minutes)

Presenter: ELIA, Domenico (INFN Bari)

Session Classification: Detector WG Tracking

Contribution ID: 88 Type: not specified

Overview of Tracking Simulation needs and Plans

Thursday, 19 March 2020 16:45 (30 minutes)

Presenter: JACAK, Barbara

Session Classification: Detector WG Tracking

Contribution ID: 89 Type: not specified

Including detector services in simulations

Thursday, 19 March 2020 17:15 (15 minutes)

Presenter: GREINER, Leo (LBNL)

Session Classification: Detector WG Tracking

Contribution ID: 90 Type: not specified

Open Discussion

Thursday, 19 March 2020 17:30 (30 minutes)

Presenter: ALL

Session Classification: Detector WG Tracking

Contribution ID: 91 Type: not specified

Initial considerations for EIC detector EMCal

Thursday, 19 March 2020 14:00 (35 minutes)

Presenter: BAZILEVSKY, Alexander (BNL)

Session Classification: Detector WG Calorimetry

Contribution ID: 92 Type: not specified

Electromagnetic calorimetry technologies for EIC

Thursday, 19 March 2020 14:35 (30 minutes)

Presenter: HORN, Tanja (Cath)

Session Classification: Detector WG Calorimetry

Contribution ID: 93 Type: not specified

Jet detection requirements for the EIC calorimeters

Thursday, 19 March 2020 15:05 (25 minutes)

Presenter: PAGE, Brian (Brookhaven National Laboratory)

Session Classification: Detector WG Calorimetry

Contribution ID: 94 Type: not specified

Hadronic calorimetry technologies for EIC

Thursday, 19 March 2020 15:30 (30 minutes)

Presenter: TSAI, oleg (ucla)

Session Classification: Detector WG Calorimetry

Contribution ID: 95 Type: not specified

Streaming readout simulation: activity at JLab

Friday, 20 March 2020 11:00 (30 minutes)

Presenter: Dr UNGARO, Maurizio (Jefferson Lab)

Session Classification: Detector WG Electronics/DAQ

Contribution ID: 96 Type: not specified

Spectroscopy overview/theory

Thursday, 19 March 2020 16:30 (30 minutes)

Primary author: PILLONI, Alessandro (ECT*)

Presenter: PILLONI, Alessandro (ECT*)

Session Classification: Physics WG Semi-Inc

Contribution ID: 97 Type: not specified

Spectroscopy experiment

Thursday, 19 March 2020 17:00 (30 minutes)

Presenter: STEVENS, Justin (William & Mary)

Session Classification: Physics WG Semi-Inc

Contribution ID: 98 Type: not specified

Di-hadron fragmentation update

Thursday, 19 March 2020 17:30 (30 minutes)

Presenter: VOSSEN, Anselm (Duke University)

Session Classification: Physics WG Semi-Inc

Contribution ID: 99 Type: not specified

Lambda fragmentation related measurements

Friday, 20 March 2020 08:30 (30 minutes)

Presenter: ZHANG, Jinlong (Stony Brook University)

Session Classification: Physics WG Semi-Inc

Contribution ID: **100** Type: **not specified**

(nuclear) Fragmentation function related measurements

Friday, 20 March 2020 09:00 (30 minutes)

Presenters: VAN HULSE, Charlotte; VAN HULSE, Charlotte

Session Classification: Physics WG Semi-Inc

Contribution ID: 101 Type: not specified

Quark Sivers/TMD related measurements

Friday, 20 March 2020 09:30 (30 minutes)

Presenter: PROKUDIN, Alexei (Penn State Berks)

Session Classification: Physics WG Semi-Inc

Contribution ID: 102 Type: not specified

Parton helicity related measurements

Friday, 20 March 2020 10:00 (30 minutes)

Presenter: ASCHENAUER, E. C. (BNL)

Session Classification: Physics WG Semi-Inc

Contribution ID: 103 Type: not specified

Gluon Sivers related measurements

Presenter: ZHENG, Liang

Session Classification: Physics WG Semi-Inc

Contribution ID: 104 Type: not specified

TMD measurements in Jets

Presenter: RINGER, Felix (UC Berkeley/LBNL)

Session Classification: Physics WG Semi-Inc

Contribution ID: 105 Type: not specified

Detector needs for Inclusive Reactions

Friday, 20 March 2020 14:00 (10 minutes)

Presenters: SCHMOOKLER, Barak (Stony Brook University); FATEMI, Renee (University of Ken-

tucky); SATO, nobuo (Jefferson Lab)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ Inclusive/SIDIS/Jets/HQ\ /\ DWG$

Contribution ID: 106 Type: not specified

Spectator tagging in deuteron breakups and kinematics determination using BeAGLE generator

Thursday, 19 March 2020 16:30 (30 minutes)

Presenter: TU, Zhoudunming (BNL)

Session Classification: Physics WG Diffraction and Tagging

Contribution ID: 107 Type: not specified

Detector requirements/input for Heavy Flavor

Friday, 20 March 2020 14:15 (10 minutes)

Presenters: SICHTERMANN, Ernst (Lawrence Berkeley National Laboratory); VITEV, Ivan (LANL)

Session Classification: Inclusive/SIDIS/Jets/HQ / DWG

Contribution ID: 108 Type: not specified

Detector requirements/input forJets

Friday, 20 March 2020 14:30 (10 minutes)

Presenter: PAGE, Brian (Brookhaven National Laboratory)

Session Classification: Inclusive/SIDIS/Jets/HQ / DWG

Contribution ID: 109 Type: not specified

Detector requirements/input for SIDIS

Friday, 20 March 2020 14:45 (10 minutes)

Presenter: STEVENS, Justin (William & Mary)

Session Classification: Inclusive/SIDIS/Jets/HQ / DWG

Contribution ID: 110 Type: not specified

Update on detection of SRC nucleons in QE kinematics

Thursday, 19 March 2020 17:00 (30 minutes)

Presenter: HAUENSTEIN, Florian (ODU)

Session Classification: Physics WG Diffraction and Tagging

Contribution ID: 111 Type: not specified

PID Request to PWG / Discussion

Friday, 20 March 2020 15:00 (30 minutes)

Presenter: HEMMICK, Thomas (Stony Brook University)

Session Classification: Inclusive/SIDIS/Jets/HQ / DWG

Contribution ID: 112 Type: not specified

Semi-inclusive DIS measurements on A = 3

Thursday, 19 March 2020 17:30 (30 minutes)

Presenter: NGUYEN, Dien (MIT)

Session Classification: Physics WG Diffraction and Tagging

Contribution ID: 113 Type: not specified

Perspectives on diffractive jet production at the EIC" Michael Klasen

Friday, 20 March 2020 08:30 (30 minutes)

Presenter: Prof. KLASEN, Michael (University of Münster)

Session Classification: Physics WG Diffraction and Tagging

Contribution ID: 114 Type: not specified

Inclusive diffraction at future Electron - Ion colliders

Friday, 20 March 2020 09:00 (30 minutes)

Presenter: STASTO, Anna (Penn State University)

Session Classification: Physics WG Diffraction and Tagging

Contribution ID: 115 Type: not specified

Coherent vector meson production off heavy nuclei - lessons from studies of ultraperipheral collisions at the LHC

Friday, 20 March 2020 09:30 (30 minutes)

Presenter: STRIKMAN, Mark (PSU)

Session Classification: Physics WG Diffraction and Tagging

Contribution ID: 116 Type: not specified

Probing quantum fluctuations of the nucleon's gluon density with inelastic diffraction at EIC

Friday, 20 March 2020 10:00 (30 minutes)

Presenter: WEISS, Christian (Jefferson Lab)

Session Classification: Physics WG Diffraction and Tagging

Contribution ID: 117 Type: not specified

Near threshold photoproduction a2(1320) and other topics

Friday, 20 March 2020 11:00 (30 minutes)

Presenter: KLEIN, Spencer (LBNL)

Session Classification: Physics WG Diffraction and Tagging

Contribution ID: 118 Type: not specified

Meson Structure at the EIC

Friday, 20 March 2020 11:30 (30 minutes)

Presenter: TROTTA, Richard (The Catholic University of America)

Session Classification: Physics WG Diffraction and Tagging

1st EIC Yellow Re ... / Report of Contributions

Discussion

Contribution ID: 119 Type: not specified

Discussion

Friday, 20 March 2020 12:00 (1 hour)

Session Classification: Physics WG Diffraction and Tagging

Contribution ID: 120 Type: not specified

Table of measurements in the Jets and Heavy Flavor Working Group

Thursday, 19 March 2020 16:30 (15 minutes)

Presenter: CUNQUEIRO, Leticia (ORNL)

Session Classification: Physics WG Jets, HF

Contribution ID: 121 Type: not specified

Jets for 3D imaging

Thursday, 19 March 2020 16:45 (20 minutes)

Presenter: ARRATIA, Miguel (University of California, Riverside)

Session Classification: Physics WG Jets, HF

Contribution ID: 122 Type: not specified

Heavy flavour reconstruction

Thursday, 19 March 2020 17:05 (20 minutes)

Presenter: LAI, Yue Shi (UC Berkeley)

Session Classification: Physics WG Jets, HF

Contribution ID: 123 Type: not specified

Jet angularities at the EIC

Thursday, 19 March 2020 17:25 (20 minutes)

Presenter: PAGE, Brian (Brookhaven National Laboratory)

Session Classification: Physics WG Jets, HF

Contribution ID: 124 Type: not specified

Table of measurements in the Jets and Heavy Flavor Working Group

Friday, 20 March 2020 08:30 (15 minutes)

Presenter: VITEV, Ivan (LANL)

Session Classification: Physics WG Jets, HF

Contribution ID: 125 Type: not specified

Double longitudinal spin asymmetries with jets

Friday, 20 March 2020 08:45 (20 minutes)

Presenter: PETRIELLO, Frank (Northwestern University)

Session Classification: Physics WG Jets, HF

Contribution ID: 126 Type: not specified

The angularity event shapes in DIS at the NNLL accuracy

Friday, 20 March 2020 09:05 (20 minutes)

Presenter: MAJI, Tanmay (Fudan U.)

Session Classification: Physics WG Jets, HF

Contribution ID: 127 Type: not specified

Energy-Energy Correlators for TMD physics and reduction of uncertainties due to hadronization

Friday, 20 March 2020 09:25 (20 minutes)

Presenter: LI, Haitao (LANL)

Session Classification: Physics WG Jets, HF

Contribution ID: 128 Type: not specified

LANL plans for heavy flavor, quarkonia and jet studies

Friday, 20 March 2020 09:45 (20 minutes)

Presenters: DURHAM, Matt (Los Alamos National Laboratory); Dr LI, Xuan (Los Alamos National

Lab)

Session Classification: Physics WG Jets, HF

1st EIC Yellow Re ... / Report of Contributions

Discussion

Contribution ID: 129 Type: not specified

Discussion

Friday, 20 March 2020 10:05 (25 minutes)

Session Classification: Physics WG Jets, HF

Contribution ID: 130 Type: not specified

Modification of heavy flavor in e+A collisions at the EIC

Friday, 20 March 2020 11:50 (25 minutes)

Presenter: LIU, Zelong (LANL)

Session Classification: Physics WG Jets, HF

Contribution ID: 131 Type: not specified

Introductory remarks

Friday, 20 March 2020 08:30 (10 minutes)

Presenter: KISELEV, Alexander (BNL)

Session Classification: Detector WG Central Detector / Magnet

Contribution ID: 132 Type: not specified

Photo-sensors in a strong magnetic field: options for EIC

Friday, 20 March 2020 08:40 (20 minutes)

Presenter: XIE, Junqi (ANL)

Session Classification: Detector WG Central Detector / Magnet

Contribution ID: 133 Type: not specified

Forward gaseous RICH performance in the EIC-sPHENIX solenoid fringe field

Friday, 20 March 2020 09:00 (15 minutes)

Presenter: HUANG, Jin (Brookhaven National Lab)

Session Classification: Detector WG Central Detector / Magnet

Contribution ID: 134 Type: not specified

BeAST solenoid magnetic field calculation and accompanying studies

Friday, 20 March 2020 09:45 (15 minutes)

Presenter: KISELEV, Alexander (BNL)

Session Classification: Detector WG Central Detector / Magnet

Contribution ID: 135 Type: not specified

Low Pt track cutoff implications of a strong solenoid magnetic field

Friday, 20 March 2020 09:15 (15 minutes)

Presenter: FURLETOVA, Yulia (Jefferson Lab)

Session Classification: Detector WG Central Detector / Magnet

Contribution ID: 136 Type: not specified

Momentum resolution and magnetic field strength for an EIC detector

Friday, 20 March 2020 09:30 (15 minutes)

Presenter: LUKOW, Nick (Temple University)

Session Classification: Detector WG Central Detector / Magnet

Contribution ID: 137 Type: not specified

Design considerations for the EIC central detector solenoid (discussion and QA session)

Friday, 20 March 2020 10:00 (30 minutes)

Session Classification: Detector WG Central Detector / Magnet

Contribution ID: 138 Type: not specified

Technical requirements for the luminosity detector and the low-Q2-tagger

Thursday, 19 March 2020 16:30 (30 minutes)

Presenter: ADAM, Jaroslav (BNL)

Session Classification: Detector WG Far Forward Detector + Ancillary detectors / Polarime-

try / Luminosity

Contribution ID: 139 Type: not specified

Technical requirements for the lepton polarimeter

Thursday, 19 March 2020 17:00 (30 minutes)

Presenter: CAMSONNE, Alexandre (JLAB)

Session Classification: Detector WG Far Forward Detector + Ancillary detectors / Polarime-

try / Luminosity

Contribution ID: 140 Type: not specified

Technical requirements for the different hadron polarimeters

Thursday, 19 March 2020 17:30 (30 minutes)

Presenter: EYSER, Oleg (BNL)

Session Classification: Detector WG Far Forward Detector + Ancillary detectors / Polarime-

try / Luminosity

Discussion

Contribution ID: 141 Type: not specified

Discussion

Thursday, 19 March 2020 18:00 (30 minutes)

 $\textbf{Session Classification:} \ \ \text{Detector WG Far Forward Detector} + \text{Ancillary detectors} \ / \ \text{Polarimetry} \ / \ \text{Luminosity}$

Contribution ID: 142 Type: not specified

Background sources and studies at the EIC

Friday, 20 March 2020 12:15 (20 minutes)

Presenter: ELOUARDHIRI, Latifa (JLab)

Session Classification: Detector WG Central Detector / Magnet

Contribution ID: 143 Type: not specified

Studies of beam-gas background, neutron flux, radiation dose at an EIC

Friday, 20 March 2020 12:35 (15 minutes)

Presenter: HUANG, Jin (Brookhaven National Lab)

Session Classification: Detector WG Central Detector / Magnet

Contribution ID: 144 Type: not specified

Synchrotron radiation studies with the present EIC IR vacuum system design

Friday, 20 March 2020 11:45 (30 minutes)

Presenter: HETZEL, Charles (BNL)

Session Classification: Detector WG Central Detector / Magnet

Contribution ID: 145 Type: not specified

A possible method for adding services load to the EIC simulations

Friday, 20 March 2020 11:00 (20 minutes)

Presenter: GREINER, Leo (LBNL)

Session Classification: Detector WG Central Detector / Magnet

Contribution ID: 146 Type: not specified

EIC detector infrastructure

Friday, 20 March 2020 11:20 (25 minutes)

Presenter: BREITFELLER, Mark (BNL)

Session Classification: Detector WG Central Detector / Magnet

Contribution ID: 147 Type: not specified

Roman Pots at the LHC

Friday, 20 March 2020 09:30 (30 minutes)

Presenter: MURRAY, Michael (The University of Kansas (US))

Session Classification: Forward Detector/IR integration + Ancillary detectors/Polarimetry/Luminosity

Contribution ID: 148 Type: not specified

First-round studies of the EIC's PDF implications

Friday, 20 March 2020 10:05 (15 minutes)

Presenter: HOBBS, Timothy (Southern Methodist University and EIC Center@JLab)

Session Classification: Physics WG Inclusive

Contribution ID: 149 Type: not specified

Gluon Sivers Related Measurements

Friday, 20 March 2020 11:00 (25 minutes)

Presenter: ZHENG, Liang

Session Classification: Physics WG Jets, HF

Contribution ID: 150 Type: not specified

TMD measurements in jets

Friday, 20 March 2020 11:25 (25 minutes)

Presenter: RINGER, Felix (UC Berkeley/LBNL)

Session Classification: Physics WG Jets, HF

Contribution ID: 151 Type: not specified

Hadrons in jets

Friday, 20 March 2020 12:15 (25 minutes)

Presenter: MAKRIS, Yiannis (LANL)

Session Classification: Physics WG Jets, HF

1st EIC Yellow Re ... / Report of Contributions

Discussion

Contribution ID: 152 Type: not specified

Discussion

Friday, 20 March 2020 12:40 (20 minutes)

Session Classification: Physics WG Jets, HF

Contribution ID: 153 Type: not specified

DVCS Analysis Framework

Thursday, 19 March 2020 17:10 (20 minutes)

Presenter: LIUTI, simonetta (universoty of virginia)

Session Classification: Physics WG Exclusive

Contribution ID: 154 Type: not specified

Joint session with the Jet/HF WG

Friday, 20 March 2020 11:00 (2 hours)

Session Classification: Physics WG Semi-Inc

Contribution ID: 155 Type: not specified

Open Discussion

Friday, 20 March 2020 10:00 (30 minutes)

Presenter: JENTSCH, Alexander (Brookhaven National Lab)

Session Classification: Forward Detector/IR integration + Ancillary detectors/Polarimetry/Luminosity

1st EIC Yellow Re ... / Report of Contributions

Discussion

Contribution ID: 156 Type: not specified

Discussion

Thursday, 19 March 2020 17:45 (15 minutes)

Session Classification: Physics WG Jets, HF

Contribution ID: 157 Type: not specified

Testing Lorentz and CPT symmetry at the EIC

Friday, 20 March 2020 10:20 (15 minutes)

Presenters: LUNGHI, Enrico (Indiana University); SHERRILL, Nathan

Session Classification: Physics WG Inclusive

Contribution ID: 158 Type: not specified

Summary and concluding remarks

Friday, 20 March 2020 12:50 (10 minutes)

Session Classification: Detector WG Central Detector / Magnet

Contribution ID: 159 Type: not specified

Particle ID WG Summary

Saturday, 21 March 2020 09:55 (10 minutes)

Presenters: ROSSI, Patrizia (Jefferson Lab); HEMMICK, Thomas (Stony Brook University)

Session Classification: Working Group Summaries

Contribution ID: 160 Type: not specified

Calorimetry WG Summary

Saturday, 21 March 2020 10:05 (10 minutes)

Presenters: CHUDAKOV, Eugene (Jefferson Lab); BERDNIKOV, Vladimir (CUA)

Session Classification: Working Group Summaries

Far- ...

Contribution ID: 161 Type: not specified

Far-Forward/IR/Polarimetry/Ancillary Detectors Summary

Saturday, 21 March 2020 10:15 (25 minutes)

Presenters: JENTSCH, Alexander (Brookhaven National Lab); GASKELL, Dave; ASCHENAUER, E. C. (BNL); MURRAY, Michael (The University of Kansas (US)); FURLETOVA, Yulia (Jefferson Lab)

Session Classification: Working Group Summaries

Contribution ID: 162 Type: not specified

DAQ/Electronics WG Summary

Saturday, 21 March 2020 10:40 (10 minutes)

Presenters: CELENTANO, Andrea (INFN-Genova); NEYRET, Damien (CEA Saclay IRFU/DPhN)

Session Classification: Working Group Summaries

Contribution ID: 163 Type: not specified

Central detector/Integration and Magnet WG Summary

Saturday, 21 March 2020 10:50 (10 minutes)

Presenters: KISELEV, Alexander (BNL); BROOKS, William

Session Classification: Working Group Summaries